28.05 Пресконференция по повод 15-то издание на Международен театрален фестивал „Варненско лято”

Г-жа Йорданка Фандъкова, заместник - кмет на София участва в пресконференция по повод започващия на 2 юни Международен театрален фестивал „Варненско лято”. Тази година Столична община е партньор на Фестивала и в резултат на това сътрудничество на 5 и 6 юни в Малък градски театър „Зад канала” ще гостува великият английски режисьор Питър Брук със спектакъла „Великият инквизитор” по Достоевски. Това е една от най-новите продукции на легендарния режисьор в театър Буф дьо Нор -Париж. На 8 юни от 19.00 ч. испанската танцова трупа „Сенза темпо” ще представи спектакъла „Песента на Маргарита” в театър „София”.

Концерт на 28 май ...

На 28 май Дирекция „Култура и образование” на Столична община и Дружеството на гърците в София представиха концерт посветен на 9 май - Ден на Европа. В него взеха участие изпълнителите от гръцкия танцов състав „Акрополис” и момичетата от балетна танцова школа „Бисер” при читалище „Г. С. Раковски”.


24.05 Честване...

С празнично шествие през центъра на София и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий беше отбелязан 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. На честването пред паметника на Солунските братя присъстваха президентът Георги Първанов, министърът на културата Стефан Данаилов, министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, кметът на София Бойко Борисов, дипломати, духовници, интелектуалци и много граждани.


24.05 Цариброд

На 24 май българската общност в Цариброд /Димитровград/ отбеляза Деня на българската просвета и култура и славянската писменост с тържествен концерт на Софийския духов оркестър. Преди концерта българските музиканти се срещнаха с малките си колеги от Детския духов оркестър на основното училище в града, които са републикански шампиони на Сърбия за 2006 г.

23.05 Зала "България"

На 23 май в Голяма зала „България” с концерт на Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров беше открито 38-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Акцент бяха премиерата на „Триптих - творба на проф. Димитър Тъпков и участието на големия български цигулар проф. Георги Бадев като солист в изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър оп. 77 ре мажор от Йоханес Брамс.


23 МАЙ – 24 ЮНИ - СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ

38-ият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” започва на 23 май. В рамките на един месец организаторите - Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици” и Столична община представят богата и качествена музикална програма. Почитателите на класическата музика могат да посетят събитията в най-добрите концертни зали – зала „България”, НДК и НХГ.
В тазгодишното издание са включени световни премиери на творби от Димитър Тъпков, Митра Алис Там, Георги Арнаудов, Божидар Петков, Ларс Скоглунд, Паул ван Брюхе, Ренар Ауст, Димитър Бодуров, Петър Дундаков, Глен Роджър Дейвис, както и първо представяне в България на ирландска арфа и на първия български клавихорд.
В съпътстващата програма ще бъдат представени нови книги на Борис Берман за интерпретацията, Кристина Япова за Добри Христов и Петър Шопов за Емил Табаков.
Българската публика ще може да види за първи път творби от Алексис Вайсенберг, Клод-Мишел Шонберг, Ленард Бърнстейн, Франк Мартен, Михаил Гнесин, Гиорги Ранки, Антон Аренски, Александър Черепнин, Кийт Гейтс и редица английски, холандски, португалски, испански, немски, американски, френски, норвежки, руски, израелски и много други композитори;
Специално за фестивала за първи път обединяват творческите си енергии Георги Бадев и Найден Тодоров, Светлин Русев и Лилия Бояджиева, Фумие Фукуи и Северноунгарският симфоничен оркестър с Ласло Ковач, Георги Арнаудов и Николай Лалов, Татяна Колева и оркестър "Кашкаиш-Оейраш", Вера Николова и "Софийски солисти" с Пламен Джуров, Ротердамската композиторска школа и хор "Филип Кутев", квартет "Димов" и Людмил Ангелов, Илиана Селимска и Ани Аврамова.
За първи път у нас ще има и ателиета за български композиции за перкусии и саксофони, за визуалните стимули при изълнение, за "медийната музика" и др., като и майсторски класове и уъркшопове със Саймън Мълиган, Станислава Въжарова, Румен Димитров, Борис Берман, Рутхер ван Отерлоо. програма

Честване на 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост


СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПРОГРАМА

1. Тържествено шествие по повод 24 май:
- 9.30 ч. - Сборен пункт пред НДК
- 10.00 ч. - Начало на шествието по маршрут: пилоните на НДК, бул. „Витоша”, пл. „Света Неделя”, Ларгото, бул. „Цар Освободител”, пл. „Народно събрание”, бул. „Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

2. Официална церемония
- 11.00 ч. - Официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека

3. Изложба
- 11.30 ч. - Посещение на изложбата „Васил Левски - 170 години от рождението” в централното фоайе на Народната библиотека

Представяне на филмите от проекта „У дома в Европа” в програмата на The Big M

От 24 до 28 май в София ще бъде поставено началото на европейското турне на The Big M - мобилна надуваема структура, специално проектирана за представяне на медийни изкуства и видео арт. Достъпът до програмата на The Big M в София ще бъде със свободен вход, в часовете от 11.00 до 19.00, всеки ден от 24 май /четвъртък/ до 28 май /понеделник/. The Big M ще се разположи срещу Билетния център на Националния Дворец на Културата.
Организатори на представянето в София са Сдружение Интерспейс и Столична община.

Турнето The Big M из Европа ще покаже творби от международната програма за медийни изкуства на "У дома в Европа" – едногодишен проект в сътрудничество между ISIS Arts /Великобритания/, Интерспейс /България/, BEK /Норвегия/ и RIXC /Латвия/. Програмата включва работи на 15 артисти от Европа, които са създали своите творби около темата за европейската идентичност и задават въпроса: Може ли наистина да се чувстваме у дома в Европа? Проектът “У дома в Европа” е подкрепен от Програма Култура 2000 на ЕС и включва артистични резиденции в парньорските организации, нова съвместно курирана прожекционна програма за The Big M, уебсайт, публикации и DVD. За повече информация посетете: www.athomeineurope.eu

От Motion pictures до Mega pixels the Big M прославя културата на движещите се образи и възможностите за експерименти, създадени чрез дигиталните технологии. Платформата е разработена от ISIS Arts през 2000 г., за да покаже артистични проекти през година, ознаменуваща границата на две хилядолетия.

The Big M е силно стилизирана надуваема структура, която функционира като мобилна платформа за представяне на видео и дигитални медии. Уникална по своя дизайн и предназначение, The Big M представлява алтернатива на традиционното галерийно пространство, показвайки произведения на изгряващи и утвърдени артисти на различни аудитории http://www.isisarts.org.uk/thebigm.html

Посредством специално проектирана система на управление с докосване на екрана, зрителите избират своя собствена програма от прожектиране на творбите, всяка от които с дължина до 5 минути. Три видео прожектора показват произведенията с помощта на три DVD плейъра върху три екрана, придружени от стереофоничен звук.

Дати на турнето на The Big M из Европа през 2007:
24 - 28 май - София, България
1 - 3 юни - Столкхолм, Швеция
29 юни - 2 юли - Берген, Норвегия
25 - 29 август - Рига, Латвия
22 - 29 септември - Нюкасъл и Беруик, Великобритания

За повече информация:
Галина Димитрова - galia@i-space.org,
Добрян Боев - dboev@i-space.org
Сдружение Интерспейс - 983 48 43, www.i-space.org
изтегли програмата

Столична община осигури официални тоалети за абитуриенти в неравностойно положение

За трета поредна година Столична община осигури официални тоалети за абитуриенти в неравностойно положение. С роклите на дизайнерката Любомира Стойчева дефилираха момичета, които завършвът СОУ „Луи Брайл” и училището за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев”. С костюм на „Парушев” беше облечен абитуриент от семейство в тежко социално положение. Благотворителната инициатива е дело на Дирекция „Култура и образование” на Столична община.
В Националния център за социална рехабилитация младежите посрещнаха г-жа Йорданка Фандъкова - заместник кмета на София, г-жа Ирина Папанчева - заместник - кмет на София, г-н Пламен Захариев - председател на Националния център за социална рехабилитация, г-жа Галина Бежанска - директор на Дирекция „Култура и образование”, директорите, заместник директорите, класните ръководители, преподаватели и много съученици. Формация „Жестим” с ръководител Мария Атанасова поздрави абитуриентите. Те получиха много аплодисменти и подаръци - специално избродирани за тях гоблени от г-жа Росица Бакалова, председател на клуб „Приятели на гоблена и българската шевица”.,


21 май – Концерт по повод 150 години читалищно дело в България и 80 години Народно читалище „Г. С. Раковски”

Район „Лозенец” на Столична община кани на концерт по повод 150 години читалищно дело в България и 80 години Народно читалище „Г. С. Раковски”. В проявата ще вземат участие възпитаници на читалище „П. Славейков”, „Пробуда” и „Г. С. Раковски”. Концертът ще се проведе на 21 май 2007 г. /понеделник/ от 18.00 ч. в голямата зала на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” /ул. „Г. С. Раковски”/.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”

Столична община представя най-новата инициатива, която се появява сред многообразието от културни събития в София - Национален поетичен конкурс „В полите на Витоша”.
Всяка голяма европейска столица има своята знакова литературна награда, която е престижна и за града, който я присъжда, и за автора, който я получава. Столична община изпълнява отговорно своята обществена функция да организира и ръководи културния живот на столицата. Експертите от Дирекция „Култура и образование” считат 2007-ма година за подходящ и символичен момент, в който София да се включи в този престижен контекст на европейските столици.
Националният поетичен конкурс на Столична община е насочен към творци, които са български граждани. Амбицията е в него да се включат и българите, които живеят извън пределите на държавата ни. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 7 юни 2007 г. На същата дата ще бъдат наградени и победителите.
РЕГЛАМЕНТ

Подадени молби и възможности за прием на деца в детските градини за учебната 2007/2008 година към 20.03.2007 г.(актуализирано на 3.04.2007 г.)

Списъци

ФЕСТИВАЛ ПОСВЕТЕН НА ДЕНЯ НА ЕВРОПА - 5-15 май 2007 г.


Програма(изисква инсталиран MS Word)


На 14 май /понеделник/, от 11.00 ч., в зала №1 на Столична община / ул. „Московска” №33/ ще се проведе пресконференция по случаи 38-ия
Международен музикален фестивал "Софийски музикални седмици".
В пресконференцията ще участват г-жа Йорданка Фандъкова - заместник кмет на София, г-н Иван Токаджиев – заместник министър на културата, както и представители на съорганизаторите – Столична община, Министерство на културата, НДК, Софийска филхармония, Посолствата на Унгария, Ирландия, Япония, Холандия, Португалия, Испания, Институт Сервантес, Министерство на външните работи, БНТ, БНР, автори, изпълнители и др.

Информация за програмата, премиерите, авторите, изпълнителите може да намерите на адрес http://www.sofiaweeks.com. За допълнителни въпроси може да се обръщате към Момчил Георгиев – 0887 652 131.

130 СОУ „Стефан Караджа” на 50 години

2007 година е специална за столичното 130 СОУ ``Стефан Караджа`` - район``Подуяне``, защото се навършват 50 години от откриването му.
В училището има cформирани 38 па¬ралелки със 780 деца от първи до дванадесе¬ти клас. В него работят 64 педа¬гогически специалисти, от кои¬то 24 са с професионално-квалификационна степен, както и 17 души помощно-технически персонал. За учениците след 8 клас са обособени хуманитарен, природоматематически и технологичен профил (стопански мениджмънт). 130 СОУ разполага с две компютърни зали и локална училищна мрежа, непрекъснат интенет, мултимедия, модерна копирна и печатаща техника, библиотека с над 8000 тома, видеотека, спортна база, добре оборудвани кабинети по физика, биология, химия, изобразително изкуство, музика, труд и техника.
За младите творци училището предлага школи по стъклопис, народни и спортни танци, източни бойни изкства, детска вокална група и училищен хор.
Участниците в клуба на младия литератор подготвят училищно списание``Утринни зари``.
Честванията на 50-годишнината ще финишират с тържествен празничен концерт на 16.05.07г., (сряда)от 19 ч., в Зала `` ВИАС``.


На 9 май 2007 г. се състоя среща между гости от Украйна и директора на Дирекция "Култура и образование". Срещата се състоя в дирекцията на адрес п."Славейков" 4.

„Празник на читалищата” на 12 май /събота/

На 12 май /събота/ Съюзът на народните читалища и Столична община организират „Празник на читалищата” по случай 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий. Инициативата е под патронажа на кмета на София г-н Бойко Борисов.
Празникът ще започне с празнично шествие между 16.00 – 16.30 ч., с маршрут: площад „Света Неделя - бул. „Витоша” – НДК.
На площада пред НДК от 16.30 до 19.00 ч. ще се проведе концерт на открито с участието на читалищни ансамбли и колективи от цяла България.
От 19.00 ч. в зала 1 на НДК ще се проведе концерт - спектакъл с изявени читалищни ансамбли, фолклорни състави, хорове, състави за модерен балет, вокални групи и други творчески състави, които развиват дейност в българските читалища, под надслов „Читалището – духът български”. Входът е свободен.

На 10 май /четвъртък/, от 14.00 ч., в БТА ще се проведе пресконференция, на която организаторите ще запознаят медиите с подробности около събитието и участниците.

СЦЕНА НА ОТКРИТО ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ЕВРОПА
СОФИЯ ПРАЗНУВА 9 МАЙ С ОДА НА РАДОСТТА

На 8 май Софийската филхармония и Хорова капела „Светослав Обретенов” поднесоха истинско музикално удоволствие на многобройната публика с изпълнението на Симфония №9 на Бетовен. Събитието беше организирано от Столична община и Столичен общински съвет безплатно за жителите и гостите на София и събра на площад „Св. Александър Невски” стотици почитатели на класическата музика.
Диригент на концерта беше Диан Чобанов, солисти Нели Кравченко – сопран, Даниела Дякова – мецосопран, Ивайло Джуров – бас, Арсени Арсенов – тенор.

Празник на столичното образование - 4 май 2007 г.

На 4 май /петък/, от 18.00 ч., в зала 1 на НДК ще се проведе първият Празник на столичното образование, организиран от кмета на София г-н Бойко Борисов.
Празникът е знак на признателност към учители, възпитатели и други дейци на образованието и е посветен на Деня на българската просвета и култура.
По време на празника кметът Борисов ще връчи почетни статуетки и грамоти на детски градини и училища, които са работили активно за осигуряване на по-добри условия за обучение и възпитание на децата и учениците в София.
В рамките на Празника на столичното образование ще бъдат връчени и награди от името на социалните партньори на Столична община – Синдикат на българските учители, Съюз на работодателите в България, Сдружение на директорите в средното образование в Република България – Общинска секция София, Независим учителски синдикат към КНСБ - София, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Департамент за информация и усъвършенстване на учители.
За да поздравят столичните дейци на образованието в празникът им ще се включат Васил Найденов и дует „Ритон”. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Васил Михайлов, режисьор е Владимир Люцканов.

ЦВЕТЕ ЗА ГОШО - 4,5 и 6 май 2007 г.

Традиционният блус-рок фестивал, посветен на Георги Минчев, ще се проведе в три последователни вечери – на 4, 5 и 6 май, когато родното музикантско войнство ще почете Патриарха на българския блус и рокендрол. Концертите ще се вихрят в столичния Южен Парк, от 16.00 до 22.30 часа. Мястото на събитието е избрано не случайно. “Обичам да съм на чист въздух и сред свободни хора”, сподели в едно от последните си интервюта Гошо Минчев – именно затова организаторите на Столична община и фондация “Български рок” събират почитателите на Гошо и всички, обичащи българската музика, на поляната – под открито небе и с много бира, осигурена от най-верния партньор на инициативата “Каменица”.
Афишът с участници гарантира отлично настроение. В него са както по-млади групи и изпълнители, близки до идеите и песента на Гошо Минчев, така и ветерани, проправили заедно с него пътя на съвременната музика у нас. В регламента влиза една интерпретация на песен от репертоара на Гошо, както и авторски пиеси и магистрални за блуса и рокендрола парчета по избор. За разлика от предишните години, сега всяка банда има на разположение близо час да демонстрира уважението си към вечно живата легенда и да разгърне в близо едночасов гиг предпочитаните песни от своята плей-листа.
Хедлайнъри в различните вечери са “Бараби Блус Бенд” (4 май), чийто фронтмен Марио Събев – Буги Барабата, композира посвещението «Гошо е с нас»; последната банда на Минчев – “Стари муцуни” с Валди Тотев (плюс специален гост Кирил Маричков), които ще застанат зад микрофона на 5 май, и ол-стар бендът (6 май) в състав: Васко Кръпката в обща изява с Камен Кацата и Развигор Попов, както и «Каскадьори». Именно те стартират купона същия ден с отделно шоу. В програмата след тях са “Уикеда”, Вили Кавалджиев и “Блус Трафик”, “Монолит” и фронтменът на “Ахат” и “Аналгин” – Звездомир Керемидчиев, със сборна формация (само на феста).
За сцената на 4-и май се готвят «Рампарт», «Балканджи», «Файф Екс Ел» с Ангелина Секулова, «Ренегат» и «Епизод». На следващия ден свирят «Синтез», “Корморан”, Джем и Роберта, «Три и половина», «Конкурент» и Милена Славова с нарочно селектиран бенд (само на феста). «Приготвила съм за феновете едно ново парче, “74” се казва”, обясни вокалистката. То е по нейна музика, текст и аранжимент. Неизвестни песни обещават да ударят още «Ренегат», «Три и половина» и «Балканджи», а изцяло неизвестен материал гласят за пред публиката «Монолит». Тони Чембъра и Ко. ще презентират за пръв път наживо мелодии от своя предстоящ пореден диск – Ваканция във Вегас. «Каскадьори» пък ще радват посетителите със забивки от актуалния си проект “Реката на времето”. “Както винаги, и сега изненади от мен”, допълни ги Васко Кръпката, който преди броени дни издаде DVD и двоен лайв албум Васко Кръпката Акустик.
Водещ на трите вечери е Ивайло Кицов.
На сцената ще се съберат вечните песни на Гошо Минчев от неговите малко на брой, но изключително съдържателни албуми – Българският рок (1987), Рокендрол ветерани (1989), Равносметка (1995), BG рок (2 CD, 1997), Бяла тишина (1997), Бира секс и рокендрол (със Стари муцуни, 1994), История с китара (1999) и френския му проект Le Monde De Demain (2000).
В съкровищницата на българската музика Патриарха добави хитовете “Какви времена”, “Блажени години”, “Момчето и аз”, “Юли”, “Бира, секс и рокендрол”, “Есен в Созопол”, “Почти полунощ”, “Урок по рок”, “Първи в класация”, “Стар избелял албум”, “Флирт със собствена жена”, “Снегът на спомена”, “Сребърни ята”, “Бяла тишина”, “Хляб и мармалад”, “Сам на бара”, “Мързелив бирен ден”, “История с китара”...
Георги Минчев си отиде на 18 февруари 2001.

СЦЕНА НА ОТКРИТО ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ЕВРОПА
СОФИЯ ПРАЗНУВА 9 МАЙ С ОДА НА РАДОСТТА

На брилянтното изпълнение на Софийската филхармония и Хорова капела „Светослав Обретенов” ще могат да се насладят столичани на 8 май /вторник/, от 20.00 ч., на площад „Св. Александър Невски”. Изисканото музикално преживяване е организирано от Столична община и Столичен общински съвет и е напълно безплатно за жителите и гостите на София.
Диригент на концерта ще бъде младият, но вече утвърден в България и чужбина с професионализма си Диан Чобанов. Солисти ще бъдат Нели Кравченко – сопран, Даниела Дякова – мецосопран, Ивайло Джуров – бас, Арсени Арсенов – тенор.
„Ода на радостта” е написана през 1785 г. от немския поет и историк Фридрих Шилер, но е позната най-вече от музикалната версия на Бетовен и неговата Симфония №9. През 1972 г. Съветът на Европа приема мелодията на „Одата на радостта” за свой химн. Той изразява идеалите за свобода, мир и солидарност, за които се застъпва Европа.

Изложба „ТРАДИЦИЯ И ЕВРОПЕЙСКИ ДУХ В ТВОРЧЕСТВОТО НА СТЕФАН ПЕТКОВ – ПЛАСТИКА”

Изложбата ще бъде представена на 8 май 2007 г. от 18.30 ч. в галерия „Сезони” при Дом на културата „Средец”, ул. „Кракра” №2А.
Авторът ще представи свои пластични картини и пластики. Многословен, дълбок, загадъчен и изпълнен с напрежение и движение, от реалистичен до сюрреалистичен, този път той е нов и различен...
Изложбата е част от инициативите, включени във Фестивала за Деня на Европа, който Столична община организира.
За Стефан Петков

15 май 2007 г. - БЪЛГАРЕ - АЛБЕНА

На 15 май 2007 г. в Зала 1 на НДК от 19.00 ч. ще бъде представена премиерата на третия спектакъл на национален фолклорен ансамбъл “Българе” – “АЛБЕНА”. Спектакълът се реализира с подкрепата на Столична община и е под патронажа на кмета на София г-н Бойко Борисов.
И с този спектакъл “Българе” ще останат верни на себе си – да не показват нещо, което вече са правили. Подчинено на това правило, произведението ще е коренно различно от останалите спектакли на ансамбъл “Българе” – “Това е България” и “България през вековете”.
Главно действащо лице ще бъде солистката на ансамбъла Албена Вескова, която ще представи българския песенен фолклор по нов, нетрадиционен начин. Нейното изпълнение, новаторския аранжимент на композитора Иван Киришев и хореографията и режисурата на Христо Димитров, имат за цел да поставят началото на нова ера в българския музикален фолклор. Освен с невероятния си саунд, оригинална хореография и ефектно осветление спектакълът ще се отличава с новаторска сценография и специални ефекти.
Гвоздей на това невероятно зрелище ще бъде надиграването на “Най-добрите танцьори на България”, представящи майсторска хореография на танците от Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа и Тракия. Музиката за надиграването е написана от Цветан Цветков.
Освен Албена Вескова в спектакъла ще вземат участие и други невероятни български гласове и инструменталисти, чиито имена ансамбъл “Българе” пазят в тайна.
В новия спектакъл ще танцуват всички изпълнители на ансамбъл “Българе”, като освен ефектна хореография, те ще изпълнят и някои изключително опасни и трудни за изпълнение номера.
Едно нещо е сигурно – този спектакъл ще бъде нещо ново, невиждано досега, и като изпълнение и като въздействие.

Покана за пресконференция - 3 май.

На 3 май /четвъртък/ от 10.00 ч. в зала №1 на Столична община /ул. Московска №33/ ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени четири инициативи на Столична община в областта на културата и образованието:

Празник на Столичното образование – 4 май,
Фестивал посветен на Деня на Европа – 5-15 май,
Рок - фест „Цвете за Гошо” – 4-6 май,
Концерт по повод Деня на Европа: „Лудвиг ван Бетовен –
Симфония №9” - Изпълнение на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” – 8 май.

В пресконференцията ще участват г-жа Йорданка Фандъкова - заместник кмет на София, г-жа Галина Бежанска – директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община. Ще присъстват съорганизаторите на културните събития и участници в тях.


Полският институт в София и Дирекция „Култура и образование” на Столична община организират на 11 май /петък/, от 18.00 ч. в Централния военен клуб концерт на младежки фолклорен ансамбъл „Кодерки” от град Лович /Полша/. Концертът е посветен на 9 май – Ден на Европа и е под патронажа на г-жа Ирена Татажинска, временно управляващ Посолството на Република Полша.Столична община, район „Изгрев” и Съюзът на българските художници представят 12-та изложба „Софийски сезони”, посветена на 24 май – Ден на българската просвета и култура. Изложбата ще бъде открита на 11 май от 18.00 ч. в Арт-център „Алтера” /”Интерпред”, бул. „Драган Цанков” №36/


На 30 април Българският културен център в Братислава ще открие изложбата „Стара София в снимки”. Проявата ще протече под патронажа на Н. Пр. Огнян Гърков, посланик на Република България в Словакия и е организирана от Българския културен институт в Братислава, Столична община и Музея на град София. Изложбата ще продължи до 29 май.


На 29 април /неделя/ танцов фолклорен ансамбъл „Средец” и Дом на културата „Средец” при Столична община представят юбилеен концерт посветен на 70 години от създаването на Ансамбъла. Концертът ще се проведе в залата на Софийската опера и балет от 18.00 часа.

КАМЕРНА СЦЕНА СОФИЯ 2007 - 13–28 април 2007

Програма(изисква инсталиран MS Word)


На 28 и 29 април в София ще се проведе третото издание на международния фестивал за автентичен фолклор „Софийска пролет” под патронажа на кмета на столицата г-н Бойко Борисов. Организатори на форума са фондация „Европа”, Съюза на народните читалища и Дирекция „Култура и образование” на Столична община. Мероприятието ще се проведе на открита сцена пред Народен театър „Иван Вазов” и на сцената на театър „Сълза и смях”. НА 28 април от 10.00 ч. ще се проведе дефиле по маршрут НДК – бул. „Витоша” – Народен театър „Иван Вазов”. Тържественото откриване на фестивала ще се състои на 28 април пред НТ „Иван Вазов” от 11.00 часа.
Тази година във фестивала „Софийска пролет” ще се включат 26 ансамбъла от 12 страни – Русия, Унгария, Латвия, Беларус, Литва, Италия, Украйна, Хърватия, Гърция, Грузия, Румъния, Алжир. България ще бъде представена от 40 фолклорни групи от всички етнографски области.


Танцов ансамбъл „Балкан” при Народно читалище „Цар Борис” кани на съвместен концерт по повод 25 години Фолклорен танцов ансамбъл „Мартеница” от Будапеща. Концертът ще се проведе на 28 април /събота/, от 18.00 часа, в салона на Синдикален дом на транспортните работници /бул. Княгиня Мария Луиза” №160/


Дом на културата „Средец” и Сдружение за развитие на философия с деца организират Общоградска философско - литературна дискусия на тема: „Лудост и предразсъдъци”. Дискусията ще се проведе на 28 април /събота/ от 10.00 ч. в Дом на културата „Средец”, зала 201, ет.2.


На 27 май красив празник организира ЦДГ № 97 „Китна градина” в столичния квартал „Филиповци”. Малчуганите от детското заведение бяха подготвили специална музикална програма за гостите си, сред които беше и г-жа Галина Бежанска, директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община.


На 27 април 66-о СОУ „Филип Станиславов” ще отбележи 50-години от създаването си с тържествен концерт. Празникът по повод юбилея на училището ще се състои в залата на Младежки театър „Николай Бинев” от 18.00 часа.


Галерия - музей „Дечко Узунов” организира среща „Спомени за професора” по повод 21 години от раздялата с Дечко Узунов. Срещата ще се проведе на 26 април /четвъртък/ от 18.00 ч. в галерията /бул. „Драган Цанков” №24/.


На 25 април район „Младост” на Столична община представя празничен концерт - спектакъл „Добре дошли приятели от Европа”. Програмата е част от проект на район „Младост” към СО – Дирекция „Култура и образование” „Нашите деца- деца таланти” – иницииране на изкуството в живота на децата. В празничния концерт ще участват деца от столични детски градини и училища.

Националното сдружение на общините организира информационна среща за експертите по образование в общините, която ще се проведе на 25 април 2007 г. /сряда/ от 13.00 до 18.00 ч. в хотел „Принцес”, зала „Европа”.


Целта на срещата е да се осигури равнопоставен достъп на всички общини до информация за условията, критериите за оценка и сроковете по отделните национални програми за финансиране на средното образование – „Оптимизация”, „Училището – територия на ученика” и „Модернизация на материалната база в училище”. Детайлно ще бъдат обсъдени процедурите за участие с общински проекти по програма „Оптимизация”, както и нейното отражение върху единните стандарти за финансиране на средното образование за 2008 г. Информацията ще бъде представена от специалисти на НСОРБ, както и от привлечени експерти на МОН и МФ.На 24 април Московският културно - делови център „Дом на Москва в София” съвместно със Софийско сдружение за приятелство с Русия и ОНД, Национално движение „Русофили” и Съюз на българските журналисти представят изложбата „Моят идеал – Свободна България”. Изложбата е посветена на видния руски дипломат и общественик Граф Николай Павлович Игнатиев. Изложбата може да бъде видяна до 4 май.

19 април – Стартира националната кампания „Трафикът на хора съществува!”


На пресконференция в Гранитната зала на Министерски съвет беше обявено началото на националната кампания на Фейс ту Фейс „ТРАФИКЪТ НА ХОРА СЪЩЕСТВУВА” под мотото „Всяко дете може да стане жертва на трафик, особено детето, което виждаме рядко!”
Националната кампания ще се проведе под патронажа на министър Даниел Вълчев, в качеството му на председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. На пресконференцията присъстваха още Бойко Коцев – заместник министър на МВР, Светослав Спасов – председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Илиана Дерилова – ръководител на мисията на Международната организация по миграция, Магдалина Вълчанова – председател на сдружение „Фейс ту Фейс” и Антоанета Георгиева – изпълнителен директор на сдружението, Галина Бежанска – директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община, Татяна Найденова – старши директор и съветник на борда на директорите на МТел.
„ТРАФИКЪТ НА ХОРА СЪЩЕСТВУВА” е кампания за намаляване броя на жертвите на трафик чрез повишена информираност на обществото и конкретна целева група родители. За първи път фокусът на информационна кампания е насочен към родителите. С този проект организацията цели да повиши вниманието им за рисковете от трафик на хора и да алармира за мащабите на този проблем.
На пресконференцията беше представен създадения специално за кампанията телевизионен клип.
Проектът се реализира с подкрепата на Столична община.Национално съвещание на тема „Да опазим децата на България” се проведе на 18 април в НДК. Дискусията организирана от Синдиката на българските учители, Министерство на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Национален съюз „Безопасност и охрана” с подкрепата на Столична община и кметове на общини събра професионалисти, които дискутираха и даваха предложения за ефективна работа на институциите за опазване на българските деца.
Официалните лица на националното съвещание бяха г-жа Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, г-н Гиньо Ганев, омбудсман на Република България, Емилия Масларова – Министър на труда и социалната политика, комисар Томи Илиев – заместник - директор на Национална служба "Полиция", Мария Стефанова – председател на СЕМ, Румен Ралчев – председател на Национален съюз „Безопасност и охрана”, Ваня Кастрева- началник на Столичния инспекторат по образование, Галина Бежанска – директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община. В залата присъстваха учители, директори, педагогически съветници, членове на Национален съюз „Безопасност и охрана” и журналисти от цялата страна.
Респект към мнението на децата, осъвременяване на нормативната уредба, добро управление и добра администрация, активна работа с учениците и атрактивни форми за общуване с тях, засилване ролята на неправителствените организации, както и засилване на ролята на родителите по веригата дете – училище – родител, бяха застъпени като идеи в изказванията на присъстващите специалисти в залата. Според комисар Томи Илиев, заместник - директор на НСП през 2006 г. се наблюдава намаляване на престъпленията извършени от и срещу непълнолетни, но превантивната дейност трябва да се разширява.

Стартира националната кампания на “Фейс ту Фейс” “ТРАФИКЪТ НА ХОРА СЪЩЕСТВУВА!”


На 19 Април 2007, от 11:00 часа в Гранитна зала на Министерски съвет ще се проведе пресконференция за началото на националната кампания на Фейс ту Фейс „ТРАФИКЪТ НА ХОРА СЪЩЕСТВУВА” под мотото: „Всяко дете може да стане жертва на трафик, особено детето, което виждаме рядко!”.
Патрон на националната кампания е министър Даниел Вълчев, в качеството му на председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. Нa пресконференцията ще присъстват още Бойко Коцев зам. министър на МВР, Светослав Спасов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Илиана Дерилова, ръководител на мисията на Международната организация по миграция, Магдалина Вълчанова, председател на сдружение „Фейс ту Фейс” и Антоанета Георгиева, изпълнителен директор на сдружението, Пламен Петров, финансов директор на МТел и Галина Бежанска, директор отдел „Култура”, Столична община. Пълен текст(изисква инсталиран MS Word)

22 април – Първи градски фестивал „Хоро се вие, извива”

Район „Триадица”, читалище „Димитър Динев” и спортен клуб „”Триадица” със съдействието на Дирекция „Култура и образование” на Столична община представят Първи градски фестивал „Хоро се вие, извива”
Във форума ще участват групи, танцуващи автентични и популярни народни хора, желаещи от различни институции и читалища от София. Няма възрастови ограничения за участниците. Професионално жури в тричленен състав ще оценява изпълненията по стил, характер, импровизация, артистичност, душевност и автентичност. Ще бъдат присъдени награди на групите и индивидуалните изпълнители.
Първият градски фестивал „Хоро се вие, извива” ще се проведе на 22 април от 11.00 ч. в спортна зала „Триадица” /ул. „Метличина поляна” №14/

21 април, 19.00 ч., зала „България” – Тържествен юбилеен концерт по повод 55 години смесен хор „Света София”

Дирекция „Култура и образование” на Столична община, Български хоров съюз и Общински културен институт „Красно село” представят тържествен юбилеен концерт по повод 55-годишнината от основаването на смесен хор „Света София” при дома на културата „Красно село”. Концертът ще се сътои на 21 април от 19.00 ч. в зала „България”. Главен художествен ръководител и диригент е маестро Валентин Бобевски, диригент Златина Асенова, клавирен съпровод Даниела Генчева, съпровод на орган Велин Илиев. Водещ на концерта ще бъде Мария Янакиева.
Смесен хор „Света София” е основан през 1952 г. под името „Дружна песен”. През 1992 г. хорът взима името на символа на столицата Света София и развива своята дейност при Дома на културата „Красно село” към Столична община.

18 април, 18.30 ч. - Арт център „Алтера”, „Пасион по Йоан от Губайдулина: Изтокът, Западът, Вярата”

Арт център „Алтера” представя „Салон за музика и рефлексии” с Илия Граматиков и Николай Колев.
На 18 април арт центърът представя Православна Великденска меса или „Пасион по Йоан от София Губайдулина – Изтокът, Западът, Вярата”
Адресът на арт център „Алтера” е бул. „Драган Цанков” 36, ИНТЕРПРЕД

12 април /четвъртък/, НДК-зала 7, 18.30 ч. - юбилейно честване на Донка Петрунова

МВР, Съюзът на българските писатели, НДК, Народно читалище „Д-р Петър Берон”, с подкрепата на Министреството на културата, канят българските читатели на юбилейно честване на Донка Петрунова по случай 75-та и годишнина. На честването ще бъде представен новият роман на авторката „Скандална тайна”.

10 – 14 април, Международна борса „Културен туризъм ” - Велико Търново, 2007

Четвъртото издание на Международната туристическа борса „Културен туризъм 2007” се проведе от 11 до 14 април 2007 г. във Велико Търново. Изложението беше организирано от Община Велико Търново и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с подкрепата на Държавната агенция по туризъм, под патронажа на Министерство на културата.
Програмата включваше работни сесии по теми свързани с културния туризъм, опита на български общини и региони в популяризиране на обекти и атракции на тяхна територия, дискусии относно визията на България на международните борси и др.
Част от програмата на туристическата борса беше и филмовият фестивал „На източния бряг на Европа”, включващ филми, които популяризират българското културно-историческо наследство и туризма.
Столична община участва на изложението със собствен информационен щанд, а на церемонията по официалното откриване на борсата „Културен туризъм ” присъства г-жа Йорданка Фандъкова, заместник кмет на София.

10–14 април – Великденска изложба – базар на меда 2007 г.

Столичния браншови пчеларски съюз и Пчеларска кооперация „Нектар” – София с медийната подкрепа на вестник „Пчела и кошер” и вестник „Пчели”, както и ОП „Стара София”, организират в рамките на програмата на Дирекция „Култура и образование” на Столична община, Великденска изложба - базар на мед и пчелни продукти, от 10 до 14 април на площад „Бански”, в градинката пред банята. За откриването Дирекция "Култура и образование" подготви културна програма - изпълнения на естрадно дуо "Черно и червено" и танците на фолклорен ансамбъл при читалище "Христо Ботев" - Казичене.

08.04 - Великден в парк "Оборище"

Столична община, Дирекция „Култура и образование” – отдел „Култура” представи за столичани и гостите на София празнична програма по повод Великден. В парк „Оборище” публиката се наслади на изпълненията на Софийския духов оркестър, групата за модерен балет към читалище „Възраждане”, ансамбъл „Здравец”, танцов състав при 129 ОУ „Антим I”, танцов ансамбъл „Средец”, поп - рок състав при НБУ, спектакъла на кокили на театър „Цвете”, детски балет „Киви”, песните на дует „Черно и червено”, Стефка Берова и Косара, Христо Паскалев – Паскал, Маргарита Хранова

6-9 април, Босилеград - 4-и Международен детски Великденски фестивал

От 6 до 9 април в Босилеград се проведе 14-и Международен детски Великденски фестивал. В него взеха участие деца от балканските държави, а късметлиите стигнаха и до финала на традиционното надчукване с великденски яйца.
За празниците Столична община гостува в Босилеград с празнична музикална програма, подготвена от Дирекция „Култура и образование”. Вокално-инструментална група „Аявис”, клуб за ирландски танци „Келтски ритми”, квартет „Интро” и шопски хумор веселиха публиката, препълнила залата на Културния дом в града.

06 април, 19.00 ч. - „Малка тържествена меса” на Росини в НТ „Иван Вазов”

Фондация „Национална опера и балет” под патронажа на кмета на София г-н Бойко Борисов и с любезното съдействие на Италианския културен институт в София представят за българските почитатели на класическата музика „Малка тържествена меса” от Джоакино Росини. Диригент – Джовани Ди Стефано и солисти – Русалина Мочукова, Аннарита Джема Бела, ДАнило Формаджа и Росен Кръстев.


От 6 до 9 април в Западните покрайнини –Босилеград, ще се проведе 14 Международен детски Великденски фестивал. В него ще вземат участие деца от балканските държави. На 9 април преди обяд е финала на традиционното надчукване с великденски яйца.
За Великденските празници Столична община ще гостува в Босилеград с празнична музикална програма.

4 април – Великденски концерт на Бо Бо Бо и приятели
С грандиозен концерт, събрали някои от най-големите имена на българската естрадна музика Борис Гуджунов, Борислав Грънчаров и Боян Иванов отбелязаха 40 годишен творчески юбилей.
Тримата дългогодишни приятели и техните колеги Васил Найденов, Йорданка Христова, Веселин Маринов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Мустафа Чаушев, Тодор Колев, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Тони Димитрова създадоха истински музикален спектакъл. Поздравителен адрес от името на г-н Бойко Борисов, кмет на София, прочете г-жа Йорданка Фандъкова, заместник кмет на Столична община.

Деси Тенекеджиева в www.Lubovnika.com

На 3 април Малък градски театър „Зад канала” представи постановката www.Lubovnika.com по „Урокът” на Йонеско. Постановката е в програмата нd театъра под патронажа на Столична община. Зрителите се забавляваха с актьорите Деси Тенекеджиева, Филип Аврамов и Емил Котев. След представлението на сцената излезе целият екип, погрижил се за визията на спектакъла, предвождан от режисьора Бойко Богданов – Джина Додова, сценограф, Христина Ванчева – костюми, Мина Милева и Стоян Стоянов – мултимедия, Пламен Бакърджиев, оператор, Елена Спасова, фотограф, Деница Благоева, дизайн.

Столична община, Дирекция „Култура и образование” – отдел „Култура” представят за столичани и гостите на София ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ПО СЛУЧАЙ ВЕЛИКДЕН
8 април 2007 г. – Парк „Оборище” (бившия Парк "Заимов")

14.00 – 15.00 ч. – Софийски духов оркестър, диригент Доцо Вътков

15.00 – 15.15 ч. – Група „Модерен балет”, Читалище „Възраждане”, Район „Подуене”

15.15 – 15.30 ч. – Ансамбъл „Здравец”, Район „Подуене”

15.30 – 16.00 ч. – Танцов състав при 129 ОУ „Антим I”, Район „Оборище”

16.00 – 16.15 ч. – Танцов ансамбъл „Средец”, ОКИ „Средец”

16.15 – 16.30 ч. – Поп - рок състав при НБУ

16.30 – 17.00 ч. – Театър „Цвете” – „Самодивски мотиви” – спектакъл на кокили

17.00 – 17.15 ч. – Детски балет „Киви”, ОКИ „Средец”

17.15 – 17.45 ч. – Стефка Берова и Косара

17.45 – 18.00 ч. – Христо Паскалев – Паскал, шлагери „Европа”

18.00 – 18.45 ч. – Маргарита Хранова

Седмица на Московското Образование в България
31.03 - 05.04. 2007 г.

От 31 март до 5 април 2007 г. София и Бургас са домакини на Седмицата на Московското образование в България, която се провежда в рамките на Годината на руския език.
На 2 април в Дома на Москва в София се проведе кръгла маса на тема „Москва - София - сътрудничество в областта на образованието”. Официалната руска делегация, водена от г-н Юрий Алексеевич Горячев, заместник ръководител на Департамента по образование на Москва, беше приета от г-жа Йорданка Фандъкова, заместник кмет на София. На съвместна пресконференция г-н Горячев и г-жа Фандъкова изложиха целите на българо-руското сътрудничество в областта на образованието, както и стъпките за задълбочаване на контактите между двете страни в тази област.
На кръглата маса присъстваха директорите на московските училища – побратими, както и българските им партньори – директорите на 73 СОУ „Владислав Граматик”, 133 СОУ „А. С .Пушкин”, СОУ „Св. Климент Охридски”, 35 СОУ „Добри Войников”, 18 СОУ „Уилям Гладстон”, 71 СОУ „П. К. Яворов”, професионална гимназия „Хенри Форд”.
На презентациите, официалната среща и пресконференцията присъстваха г-жа Галина Бежанска, директор на Дирекция „Култура и образование” и експерти от отдел „Образование” на Столична община.

4 април - премиера на спектакъла „Албена” в Театър София

На 4 април от 19.00 ч. е премиерата на спектакъла „Албена” от Йордан Йовков в Театър „София”. Режисурата е дело на Стефан Стайчев, адаптация на сценичното пространство и костюми – Елена Александрова. Постановката е посветена на 70-годишнината от смъртта на Йордан Йовков.
Ролите са поверени на Лилия Маравиля, Любомир Младенов, Пламен Манасиев, Невена Калудова, Росен Белов, Ириней Константинов, Доси Досев, Йорданка Любенова, Николай Антонов, Милен Николов, Искра Донова, Михаил Милчев, Сава Пиперов, Петя Силянова, Десислава Малчева, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Николай Върбанов, Мартин Радилов.

3 април – премиера на www.Lubovnika.com в Малък градски театър „Зад канала”

На 3 април от 19.00 ч. Малък градски театър „Зад канала” представя постановката www.Lubovnika.com, по „Урокът” на Йонеско. Режисурата е дело на Бойко Богданов, а ролите са поверени на Деси Тенекеджиева, Филип Аврамов и Емил Котев. Театралната постановка е под патронажа на Столична община.

Седмица на Московското Образование започва в София 29.3.2007 г.

От 31 март до 5 април 2007 г. в София и Бургас
ще се проведе Седмица на Московското образование в България.


В програмата са включени:
- Среща на директорите на побратимени училища от Москва и София;
- Съвещание на представителите на националната мрежа от базови училища с изучаване на руски език в България
- Международна научнопрактическа конференция на тема: ”Руският език и ценностите на световната култура в училищното образование”.

Организатори на събитието са Софийската Община, Общината на град Бургас, Министерство на образованието и науката на Република България, Департамента по образование и Департамента по международни връзки на Москва, Координационният съвет на Международното педагогическо общество в подкрепа на руския език.
Съдействие за изпълнение на международното събитие оказват Посолството на Русия в България, Културно - деловия център «Дом на Москва в София», Руския културно - информационен център в София /РКИЦ/.
Изпълнители на инициативите са: «Московски дом на съотечественика», Център по Междунационално образование «Етносфера» - Москва, Гимназия с изучаване на чужди езици „Васил Левски” - Бургас, Регионален инспекторат по образование към Министерство на образованието и науката на Република България.
В мероприятията ще участват руски учени, специалисти по практическо образование, директори на побратимени училища от Москва и София, представители на органите за управление на образованието, представители на посолството на Русия в България, представители на РКИЦ – София, представители на Дома на Москва-София.
Целта на международната среща е развитие на сътрудничеството на образователните системи на Москва и София, разглеждане на съдържателни, методологични, информационни проблеми на руско- езиковото образование в контекста на приобщаване на децата и младежите към ценностите на руската и световната култура.
В хода на Съвещанието и Конференцията се предполага обсъждането на следните въпроси - формиране на културно-ценностни мотивации в изучаването на руски език извън границите на Русия; разширяване на съдържанието на руско езиковото образование; използване на съвременни образователни и информационни технологии за запознаване на децата и младежите с руската и световната култура и др. Ще бъдат разгледани перспективите за международно сътрудничество в сферата на издигането на руския език и реализацията на мероприятията на Годината на руския език в света.

План на мероприятията на
2 април /понеделник/, София15.00 ч. – Кръгла маса на тема: „Москва-София - сътрудничество в областта на образованието”. Презентация на побратимени училища в Дома на Москва в София / на ул. „Г. С. Раковски” №92/

17,00 ч. – Среща на г-жа Йорданка Фандъкова, заместник – кмет на София с официалната делегация от Москва в сградата на Софийското кметство /ул. “Московска” 33/

18.00 ч. – Пресконференция на организаторите и участниците в мероприятията на Седмицата на московското образование в България в Дома на Москва в София / на ул. „Г. С. Раковски” №92/

Седмицата „София - Москва – сътрудничество в сферата на образованието” се провежда под егидата на заместник - кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. За периода 31.03 – 03.04. 2007 г. в София ще гостуват директори на московски училища, които са побратимени със столичните общински училища - 73 СОУ „Владислав Граматик”, 133 СОУ „А. С .Пушкин”, СОУ „Св. Климент Охридски”, 35 СОУ „Добри Войников”, 18 СОУ „Уилям Гладстон”, 71 СОУ „П. К. Яворов”, Проф. гимназия „Х. Форд”.
Ще бъдат обсъдени и подписани споразумения за съвместна работа между училища от двете столици, както и съвместни участия в проекти и международни програми.

2-5. 04. 2007 г. - Първи Великденски фестивал на съвременната камерна музика.

От 2 до 5 април в залата на Музикален център „Борис Христов” ще се проведе Първи Великденски фестивал на съвременната камерна музика. Във Фестивала ще участват Боян Воденичаров, Йосиф Радионов, З. Дамянова, Анжела Тошева, Анка Златева, Стоян Павлов, Михаил Големинов, Фъргюс Джонстън, Борис Борисов, Даниела Черпокова и др. Ще бъдат изпълнени творби на Веберн, Логотетис, Моцарт, Цимерман, Веберн, А. Букурещлиев, Фъргюс Джонстън, Рамати, Д. Булатов, Михаил Големинов, Ясен Воденичаров и др.


Програма:

2 април /понеделник/
17.30 ч. – „Музиката на Андре Букурещлиев”
19.30 ч. – „Музикална графика” – Изложба с концерт на Б. Воденичаров и Михаил Големинов

3 април /вторник/
17.30 ч. – „Съвременна холандска клавирна музика” – рецитал на Анжела Тошева - /Де Ман, Де Леу и др./
19.30 ч. – „Музиката на Фъргюс Джонстън” /Дъблин/

4 април /сряда/
17.30 ч. – Клавирен рецитал на Михаил Големинов /Шьонберг, Моцарт, Щокхаузен, Сато/
19.30 ч. – Дуо „Диагонал” – Копенхаген – Адам Орвад /баян/ и Анка Златева /чембало/

5 април /четвъртък/
17.30 ч. – Даниела Николаева /чело/ и Анжела Тошева /пиано/ - /Цимерман, Веберн, Хинастера/
19.30 ч. – Концерт „Електронна и електроакустична музика”

31 март – Лазаровден

Лазарки ще запеят, за да има здраве и благодат във всеки дом.
Лазарки ще заиграят, за да бъде плодородие по всичката земя българска. Да отворим врати души за младостта и пролетта.


На 31 март в залата на читалище „Елин Пелин” в село Бусманци ще се проведе празничен концерт, посветен на Лазаровден.

Галерия – музей „Дечко Узунов” представя изложба на художника Владимир Гоев, част от цикъла „Студентите на професор Дечко Узунов”. Изложбата ще бъде открита на 30 март /петък/, в 18.00 часа.

През 2007г. Галерия-музей “Дечко Узунов” започва представянето на цикъл камерни изложби на студентите на професор Дечко Узунов. Поводът за тези изложби е 70 годишнината от избирането на Дечко Узунов като професор в Художествената академия.
Забележителен майстор в живописта, международно признат художник, Дечко Узунов е и любим професор на много именити български художници. Сред тях са: проф.Александър Поплилов, Георги Баев, Генко Генков, Никола Николов /Ничето/, Атанас Нейков, акад. Светлин Русев, Лиляна Русева, Калина Тасева, Лиляна Дичева, Дора Кънчева, Милка Пейкова, Магда Абазова, Владимир Гоев и др.
Първата изложба е посветена на художника Владимир Гоев - роден 28.03.1925 г. в Бургас.От 1946 до 1952 г.той е студент на проф. Дечко Узунов в Художествената академия. Дългогодишен член на Управителния съвет на СБХ. Участва в сборни и самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови картини са притежание на НХГ, СГХГ и колекционери от Франция, Япония, Индия, Русия, Австрия, Великобритания и др. Носител на много награди и държавни отличия. В периода 1975-1985г. е директор на Националната галерия – София.
БИОГРАФИЧНИ И ТВОРЧЕСКИ ДАННИ ЗА ХУДОЖНИКА ВЛАДИМИР ГОЕВ

Пети спортен празник „Раздвижи се, пролет е!”

На 29 март от 13.30 ч. ще се проведе пети спортен празник „Раздвижи се, пролет е!”, организиран от 104 ОУ „Захари Стоянов” под егидата на кмета на Район „Триадица” и с любезното съдействие на „Егмонт - България”.
В програмата са включени щафетни игри, рисунки върху асфалт и много изненади с малчугани от подготвителните групи към детските градини и догтовителните класове към 41 ОУ, 47 СОУ, 104 ОУ и 126 ОУ.
Спортния празник ще се проведе от 13.30 ч. в двора на 104 ОУ „Захари Стоянов” /ул. “Костенски Водопад” №60/

НАГРАДИ ИКАР 2007

На 27-ми март - Световен ден на театъра, Съюзът на артистите в България раздаде своите награди ИКАР за най-добри постижения в областта на сценичните изкуства за изминалата година. Церемонията бе посветена на 110 години Българско цирково изкуство и се проведе под шапитото на цирк „Балкански”. Съорганизатор на събитието е Столична община.
НАГРАДИ ИКАР 2007

На 25 март режисьорът Димитър Гочев ще получи награда за принос в развитието на европейската култура от името на кмета на София г-н Бойко Борисов

От 26 години талантливият български режисьор Димитър Гочев работи в най-престижните и известни театри на Германия – Берлин, Франкфурт, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн, Хановер. През последните години взискателната немска публика и критика оцениха неговите постановки като върхове в театралното изкуство. Много от тях гостуват с успех на европейски и световни фестивали и театрални сцени.
В годината на присъединяване на България към Европейския съюз Димитър Гочев гостува с две от пиесите си и пред родната публика, създавайки неповторимо културно събитие от национален мащаб. На сцената на Народен театър „Иван Вазов” той представя „Борба на негъра и кучетата” от Бернар-Мари Колтес и „Перси” на Есхил. Главните роли и в двете пиеси се изпълняват от друга голяма звезда на немския театър – българинът Самуел Финци.
След второто представление на „Персите” на 25 март /неделя/ режисьорът Димитър Гочев ще получи награда за принос в развитието на европейската култура от името на кмета на София г-н Бойко Борисов.

23.03.2007 - Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/ и изложението „Частно училище” с 10 годишен юбилей

За десети път Българската асоциация на частните училища организира „Частно училище 2007”, което е най-представителното специализирано изложение на частните училища, детски градини и професионални колежи, лицензирани от МОН. Изложението прави публично достояние постиженията и резултатите от дейността на частните учебни заведения и предоставя актуална информация на ученици и родители за условията и програмите за обучение.
На 2 октомври тази година ще празнува 10-годишния си юбилей Българската асоциация на частните училища. Тя е първата и най-представителна организация на частните училища в България, която обединява 39 частни училища, 11 професионални колежа и 11 детски градини от София и страната.
Поздравителен адрес по повод юбилея на БАЧУ от името на кмета на София г-н Бойко Борисов прочете г-жа Галина Бежанска, директор на Дирекция „Култура и образование”.


Галерия-музей „Дечко Узунов” представя традиционната изложба „Цветница” с творби керамика, бижута, текстил и др. на художници - приложници. Изложбата може да бъде разгледана от 22 до 26 март в галерия-музей „Дечко Узунов” – бул. „Драган Цанков” №24, от 10.00 до 18.00 часа. Предложените в изложбата творби могат да бъдат закупени.

На 19 март е официалната церемония по откриването на
„Софийски театрален салон 2007”

От 19.00 ч. в Младежки театър „Николай Бинев”
г-н Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България и г-жа Йорданка Фандъкова, заместник – кмет на София, ще открият най-престижното театрално събитие в България.

За втора година Съюзът на артистите в България с партньорството на Столична община организират „Софийски театрален салон”. На 27 март – Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР. В дните до тържествената церемония софийската публика ще има възможност да гледа най-добрите подбрани постановки. За „Софийски театрален салон 2007” спектаклите от цялата страна са предварително селектирани от експертна комисия - Камелия Николова, Асен Терзиев, Румяна Димитрова, Богдана Костуркова, Ромео Попилиев и Красимира Василева.
Втора независима комисия ще излъчи наградените творци и спектакли на 27 март.

НОМИНАЦИИ ИКАР 2007


На 16 март в залата на Централния военен клуб беше честван 50-годишният юбилей на 137 СОУ „Ангел Кънчев”. Залата беше изпълнена с бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на училището, приятели и специални гости. Беше прочетен поздравителен адрес от името на г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на Столична община.
Г-жа Галина Бежанска, директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община, изрази лично специалните си пожелания и поздрави директора на 137 СОУ г-н Ицко Христов. На сцената, с много настроение се изявиха ученици от училището. Те пяха, танцуваха народни и модерни танци, демонстрираха умения по таекуондо, представиха скечове и разказаха историята на своето училище.


Клуб „Приятели на гоблена и българската шевица” и Софийското сдружение за приятелство с народите на Русия и ОНД представиха на 14 март изложбата „Среща на гоблена с българската шевица”, посветена на присъединяването на България към Европейския съюз.
На изложбата, която беше подредена в Клуба на народния представител в Народното събрание на Република България, присъстваха г-жа Виолета Сотирова - председател на Софийското сдружение за приятелство с народите на Русия и ОНД и г-жа Росица Бакалова - председател на Клуб „Приятели на гоблена и българската шевица”. Сред специалните гости беше г-жа Галина Бежанска – Директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община. Красивите гоблени разгледаха и много народни представители.


На 14 март галерия „Сезони” представя изложбата „Реалистично += абстрактно” на Мария и Валери Върбанови. Художниците експериментират в широк спектър от жанрове – абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморт в класически реализъм, фотореалистични портрети. При създаване на проектите си за картини използват често съвременни компютърни технологии.
Изложбата „Реалистично += абстрактно” ще бъде открита на 14 март /сряда/, от 18.30 ч. в галерия „Сезони” /ул. „Кракра” 2А, Дом на културата „Средец”/.
Повече информация на www.galleryseasons.com


На 16 март /петък/, от 11.00 ч. в залата на Централния военен клуб ще се проведе честване по повод 50 години от основаването на 137-о СОУ „Ангел Кънчев”.


На 15 март /четвъртък/ ще се проведе съвещание на работна група за актуализиране статута на наградите на Столична община, които се връчват за принос в областта на културата. Съвещанието ще започне в 11.00 ч. в сградата на Дирекция „Култура и образование” /пл. „Славейков №4/, ет.4.


На 14 март /сряда/ от 18.00 ч. литературното студио при читалище „Св. Св. Кирил и Методий” – Красна поляна организира творческа среща-разговор с г-жа Надежда Захариева, заместник-министър на културата.
В срещата, която ще се проведе в камерната зала на читалище „Св. Св. Кирил и Методий” – Красна поляна, ще вземе специално участие и Хайгашот Агасян.


Клуб „Приятели на гоблена и българската шевица” и Софийското сдружение за приятелство с народите на Русия и ОНД ще представят на 14 март /сряда/ изложбата „Среща на гоблена с българската шевица”. Изложбата, която е посветена на присъединяването на България към Европейския съюз, ще бъде открита в 11.00 ч. в Клуба на народния представител в Народното събрание на Република България.

Иржи Менцел ще получи „Наградата на София” от г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на столицата

На 10 март големият чешки режисьор Иржи Менцел ще получи Наградата на Столична община за цялостен принос в световното кино. „Наградата на София” ще му бъде връчена от г-жа Йорданка Фандъкова, заместник – кмет на столицата, на специална церемония от 19.00 ч. в Зала 1 на НДК .
Иржи Мeнцел е един от най-значимите световни режисьори, принадлежащи към поколeнието на "чешката нова вълна". Пред българската публика той ще представи най–новия си филм „Служих на английския крал” с Иван Бърнев в главната роля.


От 16.03 до 13.05 Съветът на Министрите на Северните държави представя в Националната галерия за чуждестранно изкуство изложбата „Скандинавски дизайн отвъд мита”. Проявата е посветена на присъединяването на България към Европейския съюз”.


На 26 март Унгарският културен институт и Дирекция „Култура и образование” на Столична община представят концерт на унгарския оркестър „Яноши”. Културното събитие ще се проведе от 18.30 ч. в залата на театър „София”.


На 13 март в Камерна зала „България” ще се състои концерт на чешкото трио „Сираелс”. Три музикантки – пианистката Лада Бартошова, сопраното Павлина Сенич и виолистката Итка Хоспорова основават ТРИО “СИРАЕЛС” с нетрадиционно звучене. Те решават да свирят класическа музика, като привлекат по-широк кръг слушатели. Концертът се организира от Чешкия център в София по повод присъединяването на България към Европейския съюз.


На 12 март Руският културно-информационен център и Дирекция „Култура и образование” на Столична община представят „ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ НА СЪВРЕМЕННАТА РУСКА МУЗИКА”. Фестивалът ще представи творчеството на композитори от Санкт Петербург под диригентството на народния артист на Русия професор Станислав Горковенко – главен директор на Губернаторския оркестър.


На 7 март от 19.00 ч. в зала 1 на НДК ще се проведе концерт - спектакъл на Илия Луков и приятели „Мамо, подарявам ти песен”. Концертът се реализира с подкрепата на Столична община и в него ще участват Илия Луков, Боян Михайлов, Ваня Костова, Любка Рондова, ансамблите „Пирина”, „София 6”, „Граово” и „Мездра”.

Вим Вендерс с Наградата на София
за принос в световното кино
6 март 2007 г.

На специална галавечер снощи в зала 1 на НДК г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на София, връчи на легендарния режисьор Вим Вендерс Наградата на София за цялостен принос в световното кино. Вим Вендерс е специален гост на 11-ия „София Филм Фест”.

Благотворителен концерт за
българските медицински сестри в Либия
6 март 2007 г.

На 6 март в зала „България” се проведе благотворителен концерт „Българските музиканти в подкрепа на българските медици”. В него участваха Петя Буюклиева, Роси Рос, Володя Стоянов, Янка Рупкина, Георги Станчев, Анн Джи, Коцето Калки, групите БГ Рок и Стрейнджърс и др. В залата присъстваха адвокат Владимир Шейтанов и роднини на българските медицински сестри в Либия.
Концертът беше подкрепен от г-н Бойко Борисов, кмет на София и г-жа Йорданка Фандъкова, заместник – кмет на столицата. Предвижда се подобни концерти в защита на нашите медици да се състоят във Варна и Пловдив, с подкрепата на кметовете на двата града.

2.03.2007 г. - Тържествено честване в Босилеград по повод Националния празник на България

На 2 март Дирекция „Култура и образование” на Столична община организира в Босилеград /Сърбия/ тържествено честване по повод 129 години от Освобождението на България от Османско робство.
Музикално-поетичният спектакъл „Снегът на Шипка” ще бъде представен в Културно-информационния център на Българите в Босилеград. Нашите сънародници ще бъдат закичени с мартеници и ще получат български книги и списания.

На 27 февруари г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на София и г-жа Галина Бежанска, директор на Дирекция „Култура и образование” на Столична община посетиха
18 СОУ „Уилям Гладстон”.

Те присъстваха на официалната церемония по подписването на договор по проект на стойност
70 312 евро, за изграждане на „Японско - български център за образователен и културен обмен” към училището. Договорът беше подписан от Негово превъзходителство г-н Коичиро Фукуи, посланик на Япония в Република България и г-жа Величка Стойчева, директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон”.
Япония дарява необходимите финансови средства въз основа на проект, разработен от екипа на 18 СОУ с цел осигуряване на по-добра учебна среда и повече възможности пред учениците за директен контакт с японския език и култура. Проектът се осъществява в рамките на японската правителствена програма за отпускане на безвъзмездна помощ в областта на културата и спорта на неправителствени организации и местни структури.
Преподаването на японски език в 18 СОУ „Уилям Гладстон” започва през 1992 г. и е първото училище в Европа, въвело обучението по японски език като задължителен предмет в учебната програма на средните училища.

26. 02. 2007 г. – Фолклорен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

На 26 февруари в зала 1 на НДК се проведе голям фолклорен концерт-спектакъл, посветен на присъединяването на България към Европейския съюз.

Проявата беше благодарствен жест към всички читалищни работници и самодейци – за техния благороден труд за опазване и предаване на народните традиции и култура, с които България вписва своята идентичност в Европейския съюз.
На сцената на изпълнената с публика зала 1 на Националния дворец на културата танцуваха някои от най-изявените софийски фолклорни състави – ансамбъл „Зорница”, „Бъдниче”, „Българчета”, „Кирил Харалампиев”, „Светлина”, „Здравец”, „Лозенска младост”, ансамбълът към читалище „Средец”, ансамбъл „София-6” към читалище „Витоша”, танцьорите към ОКИ „Средец” и съставът към „Дом на миньора” – град Перник.
Концертът се проведе в навечерието на Деня на самодееца – 1-ви март и беше организиран от Дирекция „Култура и образование” на Столична община, Сдружението на танцовите дейци – София със съдействието на Националния дворец на културата. Г-жа Йорданка Фандъкова, заместник - кмет на Столична община и г-н Стоян Денчев – председател на Съюза на народните читалища поздравиха самодейците за техния празник и аплодираха участниците в празничния концерт–спектакъл.

На 23 февруари съорганизаторите на 11-ия Международен София Филм Фест 2007 представиха акцентите в предстоящото издание на фестивала.

Столична община е дългогодишен партньор при реализирането на това най-престижно киносъбитие в България. На пресконференцията г-жа Галина Бежанска - директор на Дирекция „Култура и образование” напомни, че в рамките на фестивала ежегодно се връчват награди от името на Столична община за цялостен принос, както на най-авторитетните родни кинотворци, така и на майстори на световното кино. Тази година плакети изработени от Георги Чапкънов ще получат академик Людмил Стайков, Вим Вендерс и Иржи Менцел. Международният София Филм Фест ще се проведе от 1 до 11 март.

23. 02. 2007 г. - публична дискусия ”Диференциация на работните заплати в училищното образование”.

На 23 февруари 2007 г. Синдикатът на българските учители при Конфедерацията на независимите синдикати в България със съдействието на Столична община организират публична дискусия на тема ”Диференциация на работните заплати в училищното образование”.
Дискусията ще бъде открита от доц. д-р Желязко Христов, председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България и г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на Столична община. Основен доклад по темата ще изнесе г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Дискусията ще се проведе на 23 февруари /петък/, от 10.00 ч. до 13.30 ч. в хотел „Родина”, Конгресен център, зала №1.

10 Години Културно-информационен център "Цариброд"

На 16 февруари Културно-информационният център на българите в Сърбия отбеляза 10 години от създаването си. Заместник-кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, директорът на Дирекция "Култура и образование" г-жа Галина Бежанска, проф. Божидар Димитров - директор на НИМ, представители на МВнР на България, на Министерство на отбраната и на Агенцията за българите в чужбина, танцьорите от ансамбъл "Българе" и журналисти от български медии посетиха българската общност в Цариброд (Димитровград). Делегацията положи венци на българското военно гробище, където почиват костите на над 800 наши войници.
Вечерта в салона на Общинския дом на културата ансамбъл "Българе" представи празничния концерт-спектакъл "Това е България". Проявата се осъществи с подкрепата на кмета на град София г-н Бойко Борисов.

15 февруари 2007 г. - 134 СОУ

На 15 февруари 2007 г. заместник-минстърът на образованието Кирчо Атанасов и директорът на Дирекция "Култура и образование" Галина Бежанска бяха на посещение в 134 СОУ "Димчо Дебелянов"

Снимките за заснети от Петър Тодорински

Испанско посолство. 01.02.2007 г.

Испанско посолство - Прожекция на испанския филм "Иберия" - режисьор Карлос Саура. 01.02.2007 г. от 18 часа в Дом на киното

Посолство на Ирландия.Концерт традиционна ирландска музика на групата „Дъблин Сити Уоркинг Менс Банд”.

Посолство на Ирландия организира концерт традиционна ирландска музика на групата „Дъблин Сити Уоркинг Менс Банд”. Концертът ще се проведе в НДК - Зала 2 на 26.01.2007 г.

ЧЕСТНА МУСКЕТАРСКА от ВАЛЕРИ ПЕТРОВ - Младежки театър 25.01.2007 г.

На рождения си ден - 25 януари, Младежки театър "Николай Бинев" представи на камерната си сцена "Честна мускетарска", пиеса на Валери Петров, писана преди близо 40 години. Постановка - Петър Пашов. Сценография и костюми - Силва Бъчварова, Васил Рокоманов. Музика - Петър Цанков. Участват: Силвия Лулчева, Ярослава Павлова, Георги Спасов (гост), Дарин Ангелов, Вежен Велчовски, Цветан Даскалов, Красимир Недев.

Обществено-експертен съвет по култура към СО

На 23.01.2007 г. от 17 часа в зала 2 на Столичната община ще се проведе четвъртото заседание на Обществено-експертния съвет по култура към СО. Дневен ред:

1. Представяне на проект за Стратегия за развитие на културата на Столична община.
2. Определяне на работна група за изготвяне на актуален Статут на наградите на Столична община за ярък принос в областта на изкуствата и културата.
3. Информация за проекта на културния календар за 2007 г. на отдел „Култура” при дирекция „Култура и образование” на Столична община.
4. Разни.

Връчване на награди от Литературен конкурс и рисунка "Европейска България"

На 18.01.2007 г. от 11:00 часа в ОКИ Дом на културата "Красно село" се връчиха награди от Литературен конкурс и рисунка "Европейска България"

Унгарски културен институт. Традиционен „Новогодишен органов концерт”

Унгарски културен институт организира традиционен „Новогодишен органов концерт”, който ще се проведе на 14.01.2007 от 19 часа в зала „България”. Гост – унгарският органист Ласло Деак.

Музикален хепънинг “Да счупим тишината - да разрушим стената” - 13.01.2007 г., 15:00 ч. пред НДК

На 13.01.2007 г. пред НДК се проведе младежки концерт-хепънинг “Да счупим тишината - да разрушим стената” с участието на любимците на младежката публика “Сафо”, “Те”, Графа, Дичо, Део и други, като в концерта се включиха и 9 финалисти от предварителния кастинг на групи от софийските училища. Концертът беше открит от заместник-кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и от Негово превъзходителство посланика на Република Германия Михаел Гайер. Децата разрушиха символичната Берлинска стена, иградена от ледени блокове пред сцената, като по този начин изразиха премахването на ограниченията, които всеки носи в душата си. Събитието показа вълненията и емоциите на младото поколение на България от историческото събитие - присъединяването ни към Европейския съюз.

Австрийско посолство. Литературни четения с участие на австрийски и български автори

Австрийско посолство и Дирекция „Култура и образование” към СО организират на 12.01.2007 г. от 11 до 13 и от 16 до 18 часа в зала „Виктория”, пл. „Славейков” 4 – Столична градска библиотека, литературни четения с участие на австрийски и български автори.

Чешки център – ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ - международна изложба - плакати на студенти от страните на Европейския съюз.

Чешки център – ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ - международна изложба - плакати на студенти от страните на Европейския съюз.
10.01. – 9.2.2007г. от 17:30.

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ по случай 129 години от ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ ОТ ТУРСКО ВЛАДИЧЕСТВО

На 4 януари 2007 г. се проведе тържествено честване по случай 129 години от освобождението на София от турско владичество. Програмата включваше:
10:00 ч. Благодарствен молебен в храм “Света Неделя”
11:00 ч. Поднасяне на цветя пред паметниците на признателност
18:00 ч. Празнична вечер и концерт на квартет „Еолина” в ОКИ Столична библиотека – Мраморно фоайе, пл. „Славейков” № 4.